MISZMASZ, CZYLI OD SASA DO LASA (T7)

Państwowa Straż Pożarna, akcja ratownicza w Turcji, nordic walking, samochód dla OSP Stare Babice, pożar domu w Koczargach, spacery po wsi, porywisty wiatr, zabezpieczenie  wizyty Joe Bidena, wycieczki dalsze i bliższe, czyli w tym tygodniu było wszystkiego po trochu.

W poniedziałek 13 lutego 2023 r. w pracy zajmowaliśmy się w szczególności akcją ratowniczą w Turcji, a właściwie organizacją powrotu naszych chłopaków. I tak zeszło się właściwie do 19.00. Przypomnę, że nasza grupa wydobyła spod gruzów 12 żywych osób. Po powrocie do domu czasu starczyło tylko na obejrzenie "M jak Miłość" :-)

We wtorek, 14 lutego 2023 r. były Walentynki. W pracy kontynuowaliśmy prace dot. akcji pt. "Misja Turcja", ale było już spokojniej. Później szybciutko przemieściłem się do Zielonek, bo przecież od Eli M. dostałem nominację do Challenge "POZNAJ NORDIC WALKING". Było super walentynkowo. I choć z czasem nie było u mnie najlepiej, to i tak 3 km. zrobiłem razem z grupą. Relację z tego wydarzenia zamieściłem na babice24... TUTAJ.

Następnie szybciutko obstrykałem koncert piosenek o miłości w wykonaniu Agaty Zakrzewskiej w Centrum Kultury Izabelin... TUTAJ.

Wieczór zakończyłem krótkim, bo 10 kilometrowym spacerem dookoła wsi.

W środę, 15 lutego 2023 r., czyli w Dzień Singla przywitaliśmy Naszych na Lotnisku w Warszawie. Przylot był na tyle opóźniony, że zeszło się aż do wieczora... oddzielny artykuł na blogu opublikowałem TUTAJ. Jako OSP Stare Babice otrzymaliśmy ostateczną informację o tym, że SGSP przekazało nam używany pojazd pożarniczy z HDS marki Iveco. Wprawdzie duże, czerwone auto ma już kilka lat, ale i tak radość jest wielka - tym bardziej, że za darmo i spośród wielu kandydatów... Super, że w tej sprawie mogłem wtrącić swoje 5 groszy. W gminnym samorządzie też pojawiło się coś nowego. Oto Leszek Poborczyk przestał być radnym Rady Gminy Stare Babice. NSA wydał wyrok i bum - radnego już nie ma TUTAJ. To już druga osoba z klubu radnych Łączy Nas Gmina, która w bieżącej kadencji utraciła mandat radnego. O Henryku K. pisałem jakiś czas temu... TUTAJ.

W czwartek, 16 lutego 2023 r., czyli w Tłusty Czwartek (codziennie jest jakieś święto) znów pracowaliśmy "ku chwale" Państwowej Straży Pożarnej. Tym razem na tapecie była wizyta Joe Bidena w Polsce (w Warszawie) w dniach 21-22 lutego br. Dzień zleciał na dokonywaniu ustaleń z SOP, KW PSP Warszawa i KM PSP m. st. Warszawy oraz wydaniu stosownych poleceń i dyspozycji podległej służbie dyżurnej SK KG PSP. Wieczorem poszedłem na dłuższy spacer (z winem w plecaku) i jak to bywa w takich sytuacjach - szło się bardzo dobrze. Na kolejne dni zapowiadane było załamanie pogody. Na weekend przewidywali silne wiatry, więc szykował się ciekawy czas dla jednostek ochrony przeciwpożarowej.

W piątek, 17 lutego 2023 r., w pracy w dalszym ciągu zajmowaliśmy się przyszłotygodniową wizytą Joe Bidena. Na spotkania "na mieście" wraz z dyrektorem jeździł już mój następca :-). To był też mój ostatni piątek w PSP. Po pracy rozwiozłem część swoich tabliczek, rozliczyłem się tez ostatecznie z HEXE. Wieczorem palił się dom w Koczargach Starych, ale ja wówczas byłem z córuś w Warszawie. Dzięki uprzejmości Kamila M. zamieściłem newsa na babice24.pl wraz z Jego zdjęciami... TUTAJ. Wieczorem i nocy mocno wiało, ale obyło się bez strażackich interwencji. Gdzieniegdzie tylko wyłączyło prąd.

W sobotę, 18 lutego 2023 r., miałem cały dzień wolny (po rozwiezieniu trzech tabliczek) - można powiedzieć, że tylko dla siebie (ferie, nawet w związku z pogodą zamknęli lodowisko w Izabelinie). Pojechałem więc do Toyoty na Bielany (lubię Toyoty), po drodze zahaczając o warszawską ulicę Babicką (jednokierunkową, ładnie urządzoną). Później zajechałem do jednego z Centrów Handlowych na szybkie jedzenie, umyłem CH-R i Smarta oraz pstryknąłem po drodze kilka fotek na ul. Ekologicznej w Klaudynie - właśnie rozpoczęła się modernizacja tejże drogi.. news TUTAJ. Pogoda była mizerna (wieczna), to wieczór spędziłem przed szklanym ekranem. Dodam, że babiccy Strażacy do połamanych drzew wyjeżdżali kilka razy. Jak tak mają w przyszłości wyglądać moje wolne dni na emeryturze - to tylko się cieszyć.

Ogródek w zimowej, ale w bezśniegowej szacie, tuż po silnych wiatrach. Przegnało więc trochę liści na środek trawników, ale niebawem wiosna, to będzie co robić.

W niedzielę, 19 lutego 2023 r., ponownie miałem cały dzień wolny, więc z racji lepszej (bezdeszczowej, ale lekko pochmurnej aury) poszedłem na długi, przemyślany wcześniej spacer po KPN. Z Famułek Królewskich do Famułek Królewskich wyszło prawie 25 km. - zrobiłem to w ponad 5 godzin... TUTAJ. Moją fotorelację z wyprawy bardzo ciepło oceniono na grupie fb - KPN-Spacery. Nadmienię, że założyłem na to chodzenie zwykłe okulary, takie bez fotochromów - przynajmniej świat miał normalne kolory, nie zaciemnione 😊.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

WYBRALIŚMY SOŁTYSÓW I RADY SOŁECKIE

BUNKRY W CYBULICACH MAŁYCH

GMINNIE, GAZETOWO, ORKIESTROWO I PO STRAŻACKU (T21)